Zagadnienia ćwiczenia - Bromatologia

Ćwiczenie I: Soki jako źródło substancji bioaktywnych

1. Część doświadczalna

  • Oznaczanie stężenia flawonoidów; przygotowanie krzywych wzorcowych
  • Oznaczanie stężenia polifenoli z wykorzystaniem odczynnika Folin-Ciocalteau; przygotowanie krzywych wzorcowych
  • Oznaczanie potencjału antyoksydacyjnego metodą ABTS
  • Oznaczanie parametrów barwy w przestrzeni barw CIElab

2. Część teoretyczna

  • Składniki odżywcze owoców, warzyw i ich przetworów
  • Podział antyoksydantów roślinnych
  • Najważniejsze źródła żywieniowe antyoksydantów pochodzenia roślinnego

 

Ćwiczenie II: Skład leczniczych wód mineralnych

1. Część doświadczalna

  • Oznaczanie jonów wapnia i magnezu w wodach leczniczych
  • Oznaczanie jonów żelaza (II) w wodach leczniczych, przygotowanie krzywych wzorcowych

 2.Część teoretyczna 

  • Podział wód mineralnych.
  • Zastosowanie wód mineralnych w lecznictwie

 

Ćwiczenie III: Miody źródłem węglowodanów łatwo przyswajalnych i innych składników odżywczych  

1. Część doświadczalna

  • Oznaczanie zawartości cukrów redukujących metodą Lane-Eynona
  • Oznaczanie zawartości sacharozy
  • Wykrywanie obecności miodu sztucznego - hydroksymetylofurfural
  • Wykrywanie zafałszowań miodów dekstrynami skrobiowymi

2. Część teoretyczna

  • Rodzaje miodów
  • Wartość odżywcza miodów,
  • Zawartość cukrów redukujących i sacharozy w miodach naturalnych i sztucznych
  • Identyfikacja rodzaju miodu
  • Podział węglowodanów
  • Błonnik: rozpuszczalny w wodzie, nierozpuszczalny w wodzie

Ćwiczenie IV:  Produkty specjalnego przeznaczenia żywieniowego – mleko w proszku dla dzieci i niemowląt          

1. Część doświadczalna

  • Przygotowanie mleka regenerowanego i ocena organoleptyczna
  • Oznaczanie kwasowości mleka regenerowanego
  • Oznaczanie zawartości białka metodą Kjeldahla
  • Oznaczanie zawartości tłuszczu metodą Gerbera
  • Oznaczanie zawartości cukru mlekowego metodą refraktometryczną
  • Próba na peroksydazę
  • Wykrywanie sody
  • Określanie świeżości mleka - próba alkoholowa

2. Część teoretyczna

  • Składniki odżywcze mleka i mleka w proszku
  • Typy mleka uwzględniające stosunek sumy albumin i globulin do kazeiny; przykłady
  • Mleko modyfikowane w proszku dla dzieci
  • Przetwory z mleka fermentowanego i niefermentowanego; śmietana i śmietanka
  • Rodzaje i zastosowanie skrzepów

Ćwiczenie V: Podstawy racjonalnego żywienia. Wybrane metody oceny sposobu żywienia
i stanu odżywienia. Zalecenia żywieniowe dla pacjentów w różnych stanach chorobowych

  • Obliczanie BMI
  • Obliczanie wskaźnika WHR
  • Obliczanie podstawowej i całkowitej przemiany materii
  • Ocena zawartości [g] składników odżywczych w całodziennym jadłospisie
  • Obliczanie kaloryczności jadłospisu
  • Obliczanie ilości energii [%] z białek, tłuszczów i węglowodanów w całodziennym jadłospisie
  • Ocena rozkładu energii na poszczególne posiłki
  • Zalecenia żywieniowe dla pacjentów w różnych stanach chorobowych – zastosowanie diet leczniczych

     

Ćwiczenie VI: Interakcje leków ze składnikami żywności, suplementami diety i alkoholem

  • Wpływ żywności i jej składników na wchłanianie i dostępność biologiczną leków
  • Wpływ żywności i jej składników na transport leków w organizmie
  • Wpływ żywności i jej składników na metabolizm leków
  • Wpływ żywności i jej składników na wydalanie leków
  • Wpływ leków na trawienie, wchłanianie i metabolizm składników pożywienia
  • Interakcje leków z substancjami biologicznie czynnymi występującymi w żywności
  • Interakcje leków z substancjami obcymi występującymi w żywności
  • Mechanizmy i skutki interakcji leków ze składnikami żywności na podstawie dostępnych informacji z piśmiennictwa
  • Zalecenia zapobiegające występowaniu niekorzystnych interakcji lek-pożywienie

                                                          

Ćwiczenie VII: Dietoterapia i nutrigenomika - zalecenia żywieniowe dla pacjentów w różnych stanach chorobowych

1. Zalecenia żywieniowe dla pacjentów w wybranych schorzeniach:

  • Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy
  • Zapalenie i kamica pęcherzyka żółciowego
  • Niewydolność nerek
  • Kamica nerkowa
  • Otyłość
  • Cukrzyca
  • Dna moczanowa
  • Hiprelipidemia
  • Nadciśnienie tętnicze
  • Miażdżyca