Zagadnienia - Zasady Prawidłowego Żywienia i Dietetyka

Zagadnienia obowiązujące studentów III roku Kosmetologii

z przedmiotu: „ZASADY PRAWIDŁOWEGO ŻYWIENIA I DIETETYKA”

 

Temat 1: Normy żywienia i wyżywienia

  • Normy żywienia;
  • Wpływ procesów technologicznych na jakość żywności (trwałość witamin i składników mineralnych podczas obróbki technologicznej produktów spożywczych, wpływ obróbki technologicznej na zawartość antyoksydantów w żywności, związki powstające w żywności podczas obróbki termicznej – akrylamid, heterocykliczne aminy aromatyczne, WWA);

Temat 2: Zasady prawidłowego żywienia

  • Piramida zdrowego żywienia (osób dorosłych, dzieci, osób starszych);
  • Zasady prawidłowego żywienia;
  • Zasady żywienia dzieci i niemowląt, młodzieży, osób dorosłych, kobiet w ciąży i matek karmiących, osób w wieku podeszłym;

Temat 3: Klasyfikacja diet, charakterystyka i zastosowanie  

  • Dieta podstawowa, dieta bogatoresztkowa, dieta łatwo strawna, dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego, diety o zmienionej konsystencji, dieta ubogoenergetyczna, dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych, dieta łatwo strawna bogatobiałkowa, dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów, dieta łatwo strawna niskobiałkowa;

Temat 4: Specyficzne sposoby odżywiania się niektórych grup ludności.
            Diety niefizjologiczne.

  • Dieta śródziemnomorska, dieta wegetariańska, dieta niełączenia, dieta według grup krwi, dieta makrobiotyczna;
  • Dieta Andersona, dieta Budwig, dieta Cambridge, dieta Diamondów, dieta Dukana, dieta Haya, dieta Montignac, dieta Kwaśniewskiego i inne;

Temat 5: Diety redukujące masę ciała

  • Teoretyczna ocena prawidłowości jadłospisu ( obliczanie BMI, podstawowej przemiany materii);
  • Ocena punktowa i jakościowa jadłospisu;
  • Obliczenie kaloryczności posiłków i ich ocena względem dziennego zapotrzebowania energetycznego;
  • Układanie planu żywieniowego w celu utraty masy ciała

 Temat 6: Wpływ żywienia na proces starzenia się skóry

  • Produkty spożywcze zawierające związki o właściwościach przeciwutleniających (witaminy, składniki mineralne, polifenole);
  • Wpływ antyoksydantów na prawidłowy wygląd skóry;
  • Produkty spożywcze zawierające kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6 oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (witamina E i A);
  • Produkty i potrawy wpływające niekorzystnie na stan skóry;

 Temat 7: Żywienie w chorobach skóry

  • Atopowe zapalenie skóry, rozstępy skórne, trądzik pospolity, łuszczyca, egzemy, opryszczka i inne  – zapobieganie i leczenie przez zmianę nawyków żywieniowych;

 Temat 8: Żywienie a uroda