Nutrigenomika - zagadnienia

Zagadnienia

Zagadnienia dla studentów

Nutrigenomika

(fakultet)

III rok, studia pierwszego stopnia, Biotechnologia

 

TEMAT 1: Kierunki działania podstawowych składników odżywczych na genom człowieka 

04.03.2020

ZAGADNIENIA:

  1. Podstawowe pojęcia z zakresu nutrigenomiki.
  2. Podstawy rozwoju nutrigenomiki.
  3. Mechanizmy wykrywania składników odżywczych na poziomie komórkowym.
  4. Wpływ bioaktywnych składników diety na regulację ekspresji genów.
  5. Epigenetyczne regulacja ekspresji genów pod wpływem diety.

TEMAT 2: Genetyczny polimorfizm człowieka i podstawy ekspresji genów jako czynniki determinujące różną odpowiedź na składniki diety

11.03.2020

ZAGADNIENIA:

  1. Cechy genomu człowieka.
  2. Nutrigenetyka
  3. Wpływ zmienności genetycznej na metabolizm składników żywności.
  4. Polimorfizmy, dieta a ryzyko rozwoju określonych chorób.

TEMAT 3: Dietoprofilaktyka w wybranych chorobach cywilizacyjnych

25.03.2020

ZAGADNIENIA:

  1. Podstawy klasyfikacji diet.
  2. Żywienie dietetyczne w chorobach układu pokarmowego (żywienie w chorobie refluksowej, w chorobie wrzodowej żołądka, w chorobach jelita cienkiego i grubego, w zaparciach,w chorobie Leśniewskiego i Crohna, w chorobach wątroby, w zapaleniu pęcherzyka żółciowego, żywienie w zapaleniu trzustki).
  3. Żywienie dietetyczne w chorobach układu moczowego (żywienie w niewydolności nerek, żywienie w kamicy nerkowej).
  4. Żywienie dietetyczne w chorobach metabolicznych (żywienie w cukrzycy, w otyłości, w dnie moczanowej, w hiperlipidemii).
  5. Żywienie w chorobach układu krążenia (żywienie w nadciśnieniu, w chorobie niedokrwiennej serca, w zawale mięśnia sercowego, w miażdżycy).

TEMAT 4: Molekularne oddziaływanie diety w chorobach monogenowych i zespołach złego wchłaniania

01.04.2020

ZAGADNIENIA:

  1. Rodzaje chorób genetycznych (defekty jednogenowe, choroby wynikające z aberracji chromosomowych, choroby poligenowe).
  2. Oddziaływanie diety w chorobach wywołanych przez mutacje jednogenowe (rodzinna hipercholesterolemia, fenyloketonuria, mukowiscydoza, galaktozemia, homocystynuria).
  3. Zespoły złego wchłaniania (rodzaje, przyczyny, objawy, diagnostyka).
  4. Wpływ leków na występowanie zespołów złego wchłaniania.
  5. Żywienie w zespołach złego wchłaniania (celiakia, niedobory witaminowe, nietolerancja laktozy, fruktozy, sacharozy).

TEMAT 5: Wpływ diety na mikroRNA - długowieczność

22.04.2020

ZAGADNIENIA:

  1. Molekularne i komórkowe podstawy starzenia.
  2. Dieta a długowieczność.
  3. Wpływ bioaktywnych składników żywności na procesy starzenia na poziomie molekularnym.
  4. Epigenetyczna odpowiedź na składniki diety a procesy starzenia.