Nutrigenomika dla kosmetologów - zagadnienia

Zagadnienia

Zagadnienia dla studentów

Nutrigenomika dla kosmetologów

(fakultet)

III rok, studia pierwszego stopnia, Kosmetologia

 

 

TEMAT 1: Kierunki działania podstawowych składników odżywczych na genom człowieka (3h)

02.03.2020 – gr. 35R i 36P; 03.03.2020 – gr. 35P i 36R

ZAGADNIENIA:

  1. Podstawowe pojęcia z zakresu biologii molekularnej.
  2. Podstawowe pojęcia z zakresu nutrigenomiki.
  3. Podstawy rozwoju nutrigenomiki.
  4. Mechanizmy wykrywania składników odżywczych na poziomie komórkowym.
  5. Wpływ bioaktywnych składników diety na regulację ekspresji genów.
  6. Epigenetyczne regulacja ekspresji genów pod wpływem diety.

 

TEMAT 2: Genetyczny polimorfizm człowieka i podstawy ekspresji genów jako czynniki determinujące różną odpowiedź na składniki diety (3h)

09.03.2020 – gr. 35R i 36P; 10.03.2020 – gr. 35P i 36R

ZAGADNIENIA:

  1. Cechy genomu człowieka.
  2. Nutrigenetyka.
  3. Wpływ zmienności genetycznej na metabolizm składników żywności.
  4. Polimorfizmy, dieta a ryzyko rozwoju określonych chorób.

 

TEMAT 3: Jak dietą sterować ekspresją genów (3h)

16.03.2020 – gr. 35R i 36P; 17.03.2020 – gr. 35P i 36R

ZAGADNIENIA:

  1. Żywność funkcjonalna a nutrigenomika.
  2. Molekularne mechanizmy działania bioaktywnych składników diety.
  3. Wpływ składników diety ma epigenetyczną regulację ekspresji genów.
  4. Bioaktywne składniki diety a szlaki sygnałowe i naprawa DNA.
  5. Molekularne podstawy regulacji apetytu.

 

TEMAT 4: Dietoprofilaktyka w wybranych chorobach cywilizacyjnych (3h)

23.03.2020 – gr. 35R i 36P; 24.03.2020 – gr. 35P i 36R

ZAGADNIENIA:

  1. Podstawy klasyfikacji diet.
  2. Żywienie dietetyczne w chorobach układu pokarmowego (żywienie w chorobie refluksowej, w chorobie wrzodowej żołądka, w chorobach jelita cienkiego i grubego, w zaparciach, w chorobie Leśniewskiego i Crohna, w chorobach wątroby, w zapaleniu pęcherzyka żółciowego, żywienie w zapaleniu trzustki).
  3. Żywienie dietetyczne w chorobach układu moczowego (żywienie w niewydolności nerek, żywienie w kamicy nerkowej).
  4. Żywienie dietetyczne w chorobach metabolicznych (żywienie w cukrzycy, w otyłości, w dnie moczanowej, w hiperlipidemii).
  5. Żywienie w chorobach układu krążenia (żywienie w nadciśnieniu, w chorobie niedokrwiennej serca, w zawale mięśnia sercowego, w miażdżycy).

 

TEMAT 5: Molekularne oddziaływanie diety w chorobach monogenowych i zespołach złego wchłaniania (3h)

30.03.2020 – gr. 35R i 36P; 31.03.2020 – gr. 35P i 36R

ZAGADNIENIA:

  1. Rodzaje chorób genetycznych (defekty jednogenowe, choroby wynikające z aberracji chromosomowych, choroby poligenowe).
  2. Oddziaływanie diety w chorobach wywołanych przez mutacje jednogenowe (rodzinna hipercholesterolemia, fenyloketonuria, mukowiscydoza, galaktozemia, homocystynuria).
  3. Zespoły złego wchłaniania (rodzaje, przyczyny, objawy, diagnostyka).
  4. Wpływ leków na występowanie zespołów złego wchłaniania.
  5. Żywienie w zespołach złego wchłaniania (celiakia, niedobory witaminowe, nietolerancja laktozy, fruktozy, sacharozy).

 

TEMAT 6. Antyoksydanty – rewolucja w medycynie XXI wieku (3h)

06.04.2020 – gr. 35R i 36P; 07.04.2020 – gr. 35P i 36R

ZAGADNIENIA:

  1. Antyoksydanty pochodzenia roślinnego.
  2. Linie obrony antyoksydacyjnej.
  3. Wpływ obróbki mechanicznej na właściwości przeciwutleniające produktów roślinnych.
  4. Znaczenie właściwości flawonoidów w indukcji ekspresji genów kodujących enzymy detoksykacyjne.
  5. Wpływ witamin antyoksydacyjnych na proces karcynogenezy oraz rozwój wybranych chorób cywilizacyjnych – aspekt molekularny.

 

TEMAT 7. Wpływ substancji antyodżywczych na ekspresję genów (3h)

20.04.2020 – gr. 35R i 36P; 21.04.2020 – gr. 35P i 36R

ZAGADNIENIA:

  1. Związki nieodżywcze w żywności.
  2. Substancje antyodżywcze pochodzenia naturalnego.
  3. Substancje antyodżywcze celowo dodawane do żywności.
  4. Związki powstające podczas obróbki kulinarnej, produkcji żywności.

 

TEMAT 8. Kwasy tłuszczowe jako aktywne modyfikatory ekspresji genów (3h)

27.04.2020 – gr. 35R i 36P; 28.04.2020 – gr. 35P i 36R

ZAGADNIENIA:

  1. Podział lipidów.
  2. Tłuszcze pokarmowe.
  3. Mechanizmu regulacji ekspresji genów z udziałem kwasów tłuszczowych.
  4. Kwasy tłuszczowe w kosmetyce.

 

TEMAT 9: Wpływ diety na mikroRNA - długowieczność (3h)

04.05.2020 – gr. 35R i 36P; 05.05.2020 – gr. 35P i 36R

ZAGADNIENIA:

  1. Molekularne i komórkowe podstawy starzenia.
  2. Dieta a długowieczność.
  3. Wpływ bioaktywnych składników żywności na procesy starzenia na poziomie molekularnym.
  4. Epigenetyczna odpowiedź na składniki diety a procesy starzenia.

 

TEMAT 10: Nutrigenomika w farmakoterapii i kosmetologii (3h)

11.05.2020 – gr. 35R i 36P; 12.05.2020 – gr. 35P i 36R

ZAGADNIENIA:

  1. Interakcje leku z pożywieniem.
  2. Nutrikosmetyki i nutraceutyki.
  3. Probiotyki i prebiotyki.
  4. Dieta a zmiany skórne.