Podręczniki

27/lut/2023
09/wrz/2024

 

BROMATOLOGIA

ZAGADNIENIA

Farmacja III rok

Rok akademicki 2024/2025

 

ĆWICZENIA

sala 3.18 KAMPUS A

  1. Ćwiczenia organizacyjne. Bromatologia w opiece farmaceutycznej. Aktualne, obowiązujące normy zapotrzebowania na podstawowe składniki odżywcze i energię (4h)
  2. Soki jako źródło substancji bioaktywnych (6h)

Część doświadczalna

  • Oznaczanie stężenia flawonoidów; przygotowanie krzywych wzorcowych
  • Oznaczanie stężenia polifenoli z wykorzystaniem odczynnika Folin-Ciocalteau; przygotowanie krzywych wzorcowych
  • Oznaczanie potencjału antyoksydacyjnego metodą ABTS
  • Oznaczanie parametrów barwy w przestrzeni barw CIElab

Część teoretyczna

  • Składniki odżywcze owoców, warzyw i ich przetworów
  • Podział antyoksydantów roślinnych
  • Najważniejsze źródła żywieniowe antyoksydantów pochodzenia roślinnego

 

  1. Podstawy racjonalnego żywienia. Wybrane metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia. Zalecenia żywieniowe dla pacjentów w różnych stanach chorobowych (6h)
  • Obliczanie BMI
  • Obliczanie wskaźnika WHR
  • Obliczanie podstawowej i całkowitej przemiany materii
  • Ocena zawartości [g] składników odżywczych w całodziennym jadłospisie
  • Obliczanie kaloryczności jadłospisu
  • Obliczanie ilości energii [%] z białek, tłuszczów i węglowodanów w całodziennym jadłospisie
  • Ocena rozkładu energii na poszczególne posiłki
  • Piramida zdrowego żywienia
  • Zaburzenia odżywiania

 

  1. Skład leczniczych wód mineralnych (6h)

Część doświadczalna

  • Oznaczanie jonów wapnia i magnezu w wodach leczniczych
  • Oznaczanie jonów żelaza (II) w wodach leczniczych, przygotowanie krzywych wzorcowych
  • Oznaczanie zawartości jonu chlorkowego Cl-
  • Oznaczanie zawartości jonu wodorowęglanowego HCO3-

Część teoretyczna

  • Podział wód mineralnych.
  • Zastosowanie wód mineralnych w lecznictwie
  • Rola i źródła wody w organizmie
  • Skutki niedoboru i nadmiaru wody

 

  1. Miody źródłem węglowodanów łatwo przyswajalnych i innych składników odżywczych (6h)

Część doświadczalna

  • Oznaczanie zawartości cukrów redukujących metodą Lane-Eynona
  • Oznaczanie zawartości sacharozy
  • Wykrywanie obecności miodu sztucznego - hydroksymetylofurfural
  • Wykrywanie zafałszowań miodów dekstrynami skrobiowymi

Część teoretyczna

  • Rodzaje miodów
  • Wartość odżywcza miodów
  • Zawartość cukrów redukujących i sacharozy w miodach naturalnych i sztucznych
  • Identyfikacja rodzaju miodu
  • Podział węglowodanów
  • Błonnik: Rozpuszczalny w wodzie, Nierozpuszczalny w wodzie,  Rola błonnika

 

  1. Produkty specjalnego przeznaczenia żywieniowego – mleko w proszku dla dzieci i niemowląt (6h)

Część doświadczalna

  • Przygotowanie mleka regenerowanego
  • Oznaczanie kwasowości mleka regenerowanego
  • Oznaczanie zawartości białka metodą Kjeldahla
  • Oznaczanie zawartości tłuszczu metodą Gerbera
  • Oznaczanie zawartości cukru mlekowego metodą refraktometryczną
  • Próba na peroksydazę
  • Wykrywanie sody
  • Określanie świeżości mleka – próba alkoholowa

Część teoretyczna

  • Składniki odżywcze mleka i mleka w proszku
  • Typy mleka uwzględniające stosunek sumy albumin i globulin do kazeiny; przykłady
  • Mleko modyfikowane w proszku dla dzieci
  • Przetwory z mleka fermentowanego i niefermentowanego; śmietana i śmietanka
  • Rodzaje i zastosowanie skrzepów

 

  1. Interakcje leków ze składnikami żywności, suplementami diety i alkoholem (6h)
  • Wpływ żywności i jej składników na wchłanianie i dostępność biologiczną leków
  • Wpływ żywności i jej składników na transport leków w organizmie
  • Wpływ żywności i jej składników na metabolizm leków
  • Wpływ żywności i jej składników na wydalanie leków
  • Wpływ leków na trawienie, wchłanianie i metabolizm składników pożywienia
  • Interakcje leków z substancjami biologicznie czynnymi występującymi w żywności
  • Interakcje leków z substancjami obcymi występującymi w żywności
  • Mechanizmy i skutki interakcji leków ze składnikami żywności na podstawie dostępnych informacji z piśmiennictwa
  • Zalecenia zapobiegające występowaniu niekorzystnych interakcji lek-pożywienie

 

BROMATOLOGIA

ZAGADNIENIA

Farmacja III rok

Rok akademicki 2024/2025

 

SEMINARIA

sala 0.7 KAMPUS E

 

  1. Żywność pochodzenia roślinnego i zwierzęcego źródłem witamin (A, D, E, K, C) (2h)
  • Produkty żywnościowe będące źródłem witamin.
  • Trwałość witamin podczas przechowywania i obróbki technologicznej produktów spożywczych.
  • Zapotrzebowanie na poszczególne witaminy w zależności od płci, wieku, stanów patologicznych – według obowiązujących norm.
  • Rola witamin.
  • Interakcje witamin z lekami, żywnością i suplementami diety.
  1. Żywność pochodzenia roślinnego i zwierzęcego źródłem witamin z grupy B (B1, B2, niacyna, kwas pantotenowy, B6, biotyna, kwas foliowy, B12) (2h)
  • Produkty żywnościowe będące źródłem witamin.
  • Trwałość witamin podczas przechowywania i obróbki technologicznej produktów spożywczych.
  • Zapotrzebowanie na poszczególne witaminy w zależności od płci, wieku, stanów patologicznych – według obowiązujących norm.
  • Rola witamin.
  • Interakcje witamin z lekami, żywnością i suplementami diety.
  1. Żywieniowe źródła makroelementów (Ca, P, Mg, Na, K) (2h)
  • Produkty żywnościowe bogate w poszczególne składniki mineralne.
  • Trwałość składników mineralnych podczas przechowywania i obróbki technologicznej produktów spożywczych.
  • Zapotrzebowanie na poszczególne składniki mineralne w zależności od płci, wieku, stanów patologicznych – według obowiązujących norm.
  • Rola składników mineralnych.
  • Interakcje składników mineralnych z lekami, żywnością i suplementami diety.
  1. Żywieniowe źródła mikroelementów (Fe, Zn, Cu, Se, J, F, Cr, Mn, Co, Mo, B) (2h)
  • Produkty żywnościowe bogate w poszczególne składniki mineralne.
  • Trwałość składników mineralnych podczas przechowywania i obróbki technologicznej produktów spożywczych.
  • Zapotrzebowanie na poszczególne składniki mineralne w zależności od płci, wieku, stanów patologicznych – według obowiązujących norm.
  • Rola składników mineralnych.
  • Interakcje składników mineralnych z lekami, żywnością i suplementami diety.
  1. Bezpieczeństwo żywności i żywienia (2h)
  • Związki nieodżywcze występujące w żywności w sposób naturalny (m.in. solanina, amygdalina, kwas erukowy, tiocyjaniny).
  • Zanieczyszczenia warzyw, owoców i zbóż (pozostałości nawozów mineralnych, pestycydy, azotany, metale ciężkie itp.) oraz mięsa (dioksyny, leki weterynaryjne itp.).
  • Mikrobiologiczne zanieczyszczenia żywności - mykotoksyny.
  • Substancje migrujące z opakowań.
  • Związki powstające w żywności podczas obróbki termicznej (akrylamid, heterocykliczne aminy aromatyczne, wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne).
  1. Naturalne antyoksydanty występujące w żywności pochodzenia roślinnego (2h)
  • Czynniki wpływające na zawartość antyoksydantów w surowcach roślinnych.
  • Występowanie i charakterystyka związków polifenolowych (kwasy fenolowe, flawonoidy, lignany, stilbeny) w roślinach oraz metody ich oznaczania.
  • Źródła i charakterystyka pozostałych roślinnych związków antyoksydacyjnych: betalainy, karotenoidy, tokochromanole, witamina C.
  • Żywność jako źródło antyoksydantów.
  • Wpływ obróbki technologicznej na zawartość antyoksydantów w żywności.
  1. Podstawy dietetyki w profilaktyce chorób dietozależnych (2h)
  • Charakterystyka podstawowych diet: dieta podstawowa, niskotłuszczowa, niskoenergetyczna, wysokobiałkowa, niskobiałkowa, wysokobłonnikowa, niskobłonnikowa, modyfikowana składnikami mineralnymi.
  • Żywieniowe uwarunkowania rozwoju chorób dietozależnych (rola białka, węglowodanów, tłuszczu, błonnika, witamin antyoksydacyjnych w prewencji chorób dietozależnych) – publikacje
  • Żywienie w wybranych chorobach dietozależnych (serca i naczyń, nadciśnieniu tętniczym, cukrzycy, otyłości, przewodu pokarmowego, osteoporozie).
  1. Diety niefizjologiczne (1h)
  • Dieta Andersona
  • Dieta Atkinsa
  • Dieta Budwig
  • Dieta Cambridge
  • Dieta Diamondów
  • Dieta Dukana
  • Dieta Haya
  • Dieta Montignac
  • Dieta ketogeniczna
  • Dieta Makrobiotyczna
  • Dieta grup krwi
  • Dieta dr Dąbrowskiej
  • Dieta 3D Chili
  • Dieta Kopenhaska
  • Dieta Paleo

 

 

PIŚMIENNICTWO

 

Podstawowe

  1. Gertig H, Przysławski J: Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu. PZWL, Warszawa 2006.
  2. Ciborowska H, Rudnicka A: Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. PZWL, Warszawa 2014.
  3. Sikorski ZE: Chemia żywności. WNT, Warszawa 2002.
  4. Grajek W (red.): Przeciwutleniacze w żywności. Aspekty zdrowotne, technologiczne, molekularne i analityczne. Rozdział 3. Naturalne przeciwutleniacze występujące w żywności. WNT, Warszawa 2007.
  5. Jarosz M, Rychlik E, Stoś K, Charzewska J: Normy żywienia dla populacji polskiej i ich zastosowanie. NIZP-PZH, Warszawa 2020.
  6. Langley-Evans S: Żywienie – wpływ na zdrowie człowieka. PZWL, Warszawa 2014.
  7. Zachwieja Z: Interakcje leków z pożywieniem. MadPharm, Wrocław 2016.

 

Uzupełniające

  1. Gawęcki J, Hryniewiecki L: Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Tom I i II. PWN, Warszawa 2008.
  2. Kunachowicz H, Nadolna I, Iwanow K: Wartość odżywcza wybranych produktów i typowych potraw. PZWL, Warszawa 2008.
  3. Krzystyniak K, Obiedziński M: Przewodnik po bezpiecznej żywności. Medyk, Warszawa 2012.
  4. Braun L, Cohen M: Herbs and Natural Supplements. Elsevier, Australia 2010.
  5. Maine M: Leczenie zaburzeń odżywiania. Elsevier, Wrocław 2013.
  6. Gröber U: Leki i mikroskładniki odżywcze. MedPharm, Wrocław 2011.
  7. Lim Ming Yeong: Metabolizm i żywienie. Elsevier, Wroclaw 2012.
  8. Cichocka A: Praktyczny poradnik żywieniowy. Medyk, Warszawa 2013.
  9. Ased S, Wells J, Morrow LE, Malesker MA. Clinically Significant Food-Drug Interactions. Consult Pharm. 2018 Nov 1;33(11):649-657.
  10. Czasopisma: Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, Roczniki PZH, Przemysł Spożywczy.

 

 

W kategorii: