NUTRIGENOMIKA
ZAGADNIENIA
Biotechnologia Medyczna III rok I°
Rok akademicki 2023/2024
SEMINARIA
sala 7 KAMPUS E
- Kierunki działania podstawowych składników odżywczych na genom człowieka (3h)
1.03.2024
- Podstawowe pojęcia z zakresu nutrigenomiki.
- Podstawy rozwoju nutrigenomiki.
- Mechanizmy wykrywania składników odżywczych na poziomie komórkowym.
- Wpływ bioaktywnych składników diety na regulację ekspresji genów.
- Epigenetyczne regulacja ekspresji genów pod wpływem diety.
- Genetyczny polimorfizm człowieka i podstawy ekspresji genów jako czynniki determinujące różną odpowiedź na składniki diety (3h)
8.03.2024
- Cechy genomu człowieka.
- Nutrigenetyka.
- Wpływ zmienności genetycznej na metabolizm składników żywności.
- Polimorfizmy, dieta a ryzyko rozwoju określonych chorób.
- Dietoprofilaktyka w wybranych chorobach cywilizacyjnych (3h)
15.03.2024
- Podstawy klasyfikacji diet.
- Żywienie dietetyczne w chorobach układu pokarmowego (żywienie w chorobie refluksowej, w chorobie wrzodowej żołądka, w chorobach jelita cienkiego i grubego, w zaparciach,w chorobie Leśniewskiego i Crohna, w chorobach wątroby, w zapaleniu pęcherzyka żółciowego, żywienie w zapaleniu trzustki).
- Żywienie dietetyczne w chorobach układu moczowego (żywienie w niewydolności nerek, żywienie w kamicy nerkowej).
- Żywienie dietetyczne w chorobach metabolicznych (żywienie w cukrzycy, w otyłości, w dnie moczanowej, w hiperlipidemii).
- Żywienie w chorobach układu krążenia (żywienie w nadciśnieniu, w chorobie niedokrwiennej serca, w zawale mięśnia sercowego, w miażdżycy).
- Wpływ diety na mikroRNA - długowieczność (3h)
22.03.2024
- Molekularne i komórkowe podstawy starzenia.
- Dieta a długowieczność.
- Wpływ bioaktywnych składników żywności na procesy starzenia na poziomie molekularnym.
- Epigenetyczna odpowiedź na składniki diety a procesy starzenia.
- Molekularne oddziaływanie diety w chorobach monogenowych i zespołach złego wchłaniania (3h)
5.04.2024
- Rodzaje chorób genetycznych (defekty jednogenowe, choroby wynikające z aberracji chromosomowych, choroby poligenowe).
- Oddziaływanie diety w chorobach wywołanych przez mutacje jednogenowe (rodzinna hipercholesterolemia, fenyloketonuria, mukowiscydoza, galaktozemia, homocystynuria).
- Zespoły złego wchłaniania (rodzaje, przyczyny, objawy, diagnostyka).
- Wpływ leków na występowanie zespołów złego wchłaniania.
- Żywienie w zespołach złego wchłaniania (celiakia, niedobory witaminowe, nietolerancja laktozy, fruktozy, sacharozy).
PIŚMIENNICTWO
Podstawowe:
- Gawęcki J., Roszkowski W. Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. Wydawnictwo Naukowe PWN 2009.
- Grajek W. (red.). Przeciwutleniacze w żywności. Aspekty zdrowotne, technologiczne, molekularne i analityczne. WNT, Warszawa 2007.
- Ciborowska H, Rudnicka A.: Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2007.
Uzupełniające:
- Literatura naukowa dostępna w Internecie wg aktualnego wykazu zagadnień.
- Gawęcki J., Hryniewiecki L.: Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. PWN, Warszawa 2007.
- Jarosz M. Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja. IŻŻ, Warszawa 2012.
- Carlberg C., Ulven S.M., Molnár F. Nutrigenomics. Springer, Switzerland 2016.
- Braicu C, Mehterov N, Vladimirov B, Sarafian V, Nabavi SM, Atanasov AG, Berindan-Neagoe I. Nutrigenomics in cancer: Revisiting the effects of natural compounds. Semin Cancer Biol. 2017;46:84-106.