Nutrigenomika - zagadnienia i piśmiennictwo

Zagadnienia i piśmiennictwo

NUTRIGENOMIKA

ZAGADNIENIA

Biotechnologia Medyczna III rok I°

Rok akademicki 2023/2024

 

 SEMINARIA

sala 7 KAMPUS E

 

  1. Kierunki działania podstawowych składników odżywczych na genom człowieka (3h)

1.03.2024

  1. Podstawowe pojęcia z zakresu nutrigenomiki.
  2. Podstawy rozwoju nutrigenomiki.
  3. Mechanizmy wykrywania składników odżywczych na poziomie komórkowym.
  4. Wpływ bioaktywnych składników diety na regulację ekspresji genów.
  5. Epigenetyczne regulacja ekspresji genów pod wpływem diety.

 

  1. Genetyczny polimorfizm człowieka i podstawy ekspresji genów jako czynniki determinujące różną odpowiedź na składniki diety (3h)

8.03.2024

  1. Cechy genomu człowieka.
  2. Nutrigenetyka.
  3. Wpływ zmienności genetycznej na metabolizm składników żywności.
  4. Polimorfizmy, dieta a ryzyko rozwoju określonych chorób.

 

  1. Dietoprofilaktyka w wybranych chorobach cywilizacyjnych (3h)

15.03.2024

  1. Podstawy klasyfikacji diet.
  2. Żywienie dietetyczne w chorobach układu pokarmowego (żywienie w chorobie refluksowej, w chorobie wrzodowej żołądka, w chorobach jelita cienkiego i grubego, w zaparciach,w chorobie Leśniewskiego i Crohna, w chorobach wątroby, w zapaleniu pęcherzyka żółciowego, żywienie w zapaleniu trzustki).
  3. Żywienie dietetyczne w chorobach układu moczowego (żywienie w niewydolności nerek, żywienie w kamicy nerkowej).
  4. Żywienie dietetyczne w chorobach metabolicznych (żywienie w cukrzycy, w otyłości, w dnie moczanowej, w hiperlipidemii).
  5. Żywienie w chorobach układu krążenia (żywienie w nadciśnieniu, w chorobie niedokrwiennej serca, w zawale mięśnia sercowego, w miażdżycy).

 

  1. Wpływ diety na mikroRNA - długowieczność (3h)

22.03.2024

  1. Molekularne i komórkowe podstawy starzenia.
  2. Dieta a długowieczność.
  3. Wpływ bioaktywnych składników żywności na procesy starzenia na poziomie molekularnym.
  4. Epigenetyczna odpowiedź na składniki diety a procesy starzenia.

 

  1. Molekularne oddziaływanie diety w chorobach monogenowych i zespołach złego wchłaniania (3h)

5.04.2024

  1. Rodzaje chorób genetycznych (defekty jednogenowe, choroby wynikające z aberracji chromosomowych, choroby poligenowe).
  2. Oddziaływanie diety w chorobach wywołanych przez mutacje jednogenowe (rodzinna hipercholesterolemia, fenyloketonuria, mukowiscydoza, galaktozemia, homocystynuria).
  3. Zespoły złego wchłaniania (rodzaje, przyczyny, objawy, diagnostyka).
  4. Wpływ leków na występowanie zespołów złego wchłaniania.
  5. Żywienie w zespołach złego wchłaniania (celiakia, niedobory witaminowe, nietolerancja laktozy, fruktozy, sacharozy).

 

PIŚMIENNICTWO

 

Podstawowe:

  1. Gawęcki J., Roszkowski W. Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. Wydawnictwo Naukowe PWN 2009.
  2. Grajek W. (red.). Przeciwutleniacze w żywności. Aspekty zdrowotne, technologiczne, molekularne i analityczne. WNT, Warszawa 2007.
  3. Ciborowska H, Rudnicka A.: Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2007.

Uzupełniające:

  1. Literatura naukowa dostępna w Internecie wg aktualnego wykazu zagadnień.
  2. Gawęcki J., Hryniewiecki L.: Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. PWN, Warszawa 2007.
  3. Jarosz M. Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja. IŻŻ, Warszawa 2012.
  4. Carlberg C., Ulven S.M., Molnár F. Nutrigenomics. Springer, Switzerland 2016.
  5. Braicu C, Mehterov N, Vladimirov B, Sarafian V, Nabavi SM, Atanasov AG, Berindan-Neagoe I. Nutrigenomics in cancer: Revisiting the effects of natural compounds. Semin Cancer Biol. 2017;46:84-106.