Bromatologia - harmonogram zajęć

Harmonogram zajęć

BROMATOLOGIA

HARMONOGRAM ZAJĘĆ

Farmacja III rok

Rok akademicki 2023/2024

 

 

ĆWICZENIA

sala 3.18 KAMPUS A

 

1. Ćwiczenia organizacyjne. Bromatologia w opiece farmaceutycznej. Aktualne, obowiązujące normy zapotrzebowania na podstawowe składniki odżywcze i energię (4h)

SEKCJE A

SEKCJE

10.10.2023 - 10.15-13.15 34A

                      15.00-18.00 33A

12.10.2023 - 08.00-11.00 32A

                      12.45-15.45 31A

10.10.2023 - 10.15-13.15 34B

                      15.00-18.00 33B

12.10.2023 - 08.00-11.00 32B

                      12.45-15.45 31B

 

2. Soki jako źródło substancji bioaktywnych (6h)

SEKCJE A

SEKCJE B

                 17.10.2023 - 10.15-14.45 34A

                                       15.00-19.30 33A

                  19.10.2023 - 08.00-12.30 32A

                                       12.45-17.15 31A

                   24.10.2023 - 10.15-14.45 34B

                                        15.00-19.30 33B

                   26.10.2023 - 08.00-12.30 32B

                                        12.45-17.15 31B

 

3. Podstawy racjonalnego żywienia. Wybrane metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia. Zalecenia żywieniowe dla pacjentów w różnych stanach chorobowych (6h)

SEKCJE A

SEKCJE B

31.10.2023 - 10.15-14.45 34A

                       15.00-19.30 33A

02.11.2023 - 08.00-12.30 32A

                                           12.45-17.15 31A

07.11.2023 - 10.15-14.45 34B

                       15.00-19.30 33B

  09.11.2023 - 08.00-12.30 32B

                                           12.45-17.15 31B

 

4. Skład leczniczych wód mineralnych (6h)

SEKCJE A

SEKCJE B

                    14.11.2023 - 10.15-14.45 34A

                                         15.00-19.30 33A

                     16.11.2023 - 08.00-12.30 32A

                                           12.45-17.15 31A

                    21.11.2023 - 10.15-14.45 34B

                                         15.00-19.30 33B

                    23.11.2023 - 08.00-12.30 32B

                                          12.45-17.15 31B

 

5. Miody źródłem węglowodanów łatwo przyswajalnych i innych składników odżywczych (6h)

SEKCJE A

SEKCJE B

   28.11.2023 - 10.15-14.45 34A

                          15.00-19.30 33A

   30.11.2023 - 08.00-12.30 32A

                                            12.45-17.15 31A

05.12.2023 - 10.15-14.45 34B

                       15.00-19.30 33B

 07.12.2023 - 08.00-12.30 32B

                                          12.45-17.15 31B

 

6. Produkty specjalnego przeznaczenia żywieniowego – mleko w proszku dla dzieci i niemowląt (6h)

SEKCJE A

SEKCJE B

12.12.2023 - 10.15-14.45 34A

                          15.00-19.30 33A

 14.12.2023 - 08.00-12.30 32A

                                            12.45-17.15 31A

19.12.2023 - 10.15-14.45 34B

                       15.00-19.30 33B

 21.12.2023 - 08.00-12.30 32B

                                          12.45-17.15 31B

 

7. Interakcje leków ze składnikami żywności, suplementami diety i alkoholem (6h)

SEKCJE A

SEKCJE B

09.01.2024 - 10.15-14.45 34A

                          15.00-19.30 33A

 11.01.2024 - 08.00-12.30 32A

                                            12.45-17.15 31A

16.01.2024 - 10.15-14.45 34B

                       15.00-19.30 33B

 18.01.2024 - 08.00-12.30 32B

                                          12.45-17.15 31B

 

 

 SEMINARIA

sala 0.7 KAMPUS E

 

  1. Żywność pochodzenia roślinnego i zwierzęcego źródłem witamin (A, D, E, K, C) (2h)

13.10.2023

 

  1. Żywność pochodzenia roślinnego i zwierzęcego źródłem witamin z grupy B (B1, B2, niacyna, kwas pantotenowy, B6, biotyna, kwas foliowy, B12) (2h)

20.10.2023

 

  1. Żywieniowe źródła makroelementów (Ca, P, Mg, Na, K) (2h)

27.10.2023

 

  1. Żywieniowe źródła mikroelementów (Fe, Zn, Cu, Se, I, F, Cr, Mn, Co, Mo, B) (2h)

03.11.2023

 

  1. Naturalne antyoksydanty występujące w żywności pochodzenia roślinnego (2h)

17.11.2023

 

  1. Bezpieczeństwo żywności i żywienia (2h)

24.11.2023

 

  1. Podstawy dietetyki w profilaktyce chorób dietozależnych (2h)

01.12.2023

 

  1. Diety niefizjologiczne (1h)

08.12.2023

 

   

WYKŁADY

platforma MS Teams oraz platforma e-learningowa SUM

 

  1. Wykład 1 – Żywność i żywienie (3h)

04.10.2023

 

  1. Wykład 2 –Żywność źródłem składników odżywczych dla organizmu: węglowodany (3h)

11.10.2023

 

  1. Wykład 3 –Żywność źródłem składników odżywczych dla organizmu: białka, tłuszcze (3h)

18.10.2023

 

  1. Wykład 4 – Rodzaje żywności, suplementy diety (3h)

25.10.2023

 

  1. Wykład 5 – Substancje celowo dodawane do żywności – aspekty zdrowotne i technologiczne (3h)

08.11.2023