Gertig H, Przysławski J: Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu. PZWL, Warszawa 2006.
Ciborowska H, Rudnicka A: Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. PZWL, Warszawa 2014.
Sikorski ZE: Chemia żywności. WNT, Warszawa 2002.
Grajek W (red.): Przeciwutleniacze w żywności. Aspekty zdrowotne, technologiczne, molekularne i analityczne. Rozdział 3. Naturalne przeciwutleniacze występujące w żywności. WNT, Warszawa 2007.
Jarosz M, Rychlik E, Stoś K, Charzewska J: Normy żywienia dla populacji polskiej i ich zastosowanie. NIZP-PZH, Warszawa 2020.
Langley-Evans S: Żywienie – wpływ na zdrowie człowieka. PZWL, Warszawa 2014.
Zachwieja Z: Interakcje leków z pożywieniem. MadPharm, Wrocław 2016.
Uzupełniające
Gawęcki J, Hryniewiecki L: Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Tom I i II. PWN, Warszawa 2008.
Kunachowicz H, Nadolna I, Iwanow K: Wartość odżywcza wybranych produktów i typowych potraw. PZWL, Warszawa 2008.
Krzystyniak K, Obiedziński M: Przewodnik po bezpiecznej żywności. Medyk, Warszawa 2012.
Braun L, Cohen M: Herbs and Natural Supplements. Elsevier, Australia 2010.
Maine M: Leczenie zaburzeń odżywiania. Elsevier, Wrocław 2013.
Gröber U: Leki i mikroskładniki odżywcze. MedPharm, Wrocław 2011.
Lim Ming Yeong: Metabolizm i żywienie. Elsevier, Wroclaw 2012.
Cichocka A: Praktyczny poradnik żywieniowy. Medyk, Warszawa 2013.
Ased S, Wells J, Morrow LE, Malesker MA. Clinically Significant Food-Drug Interactions. Consult Pharm. 2018 Nov 1;33(11):649-657.
Czasopisma: Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, Roczniki PZH, Przemysł Spożywczy.