Bromatologia - zagadnienia na seminaria

Zagadnienia - seminaria

BROMATOLOGIA

ZAGADNIENIA

Farmacja III rok

Rok akademicki 2023/2024

 

SEMINARIA

sala 07 KAMPUS E

 

  1. Żywność pochodzenia roślinnego i zwierzęcego źródłem witamin (A, D, E, K, C) (2h)
  1. Produkty żywnościowe będące źródłem witamin.
  2. Trwałość witamin podczas przechowywania i obróbki technologicznej produktów spożywczych.
  3. Zapotrzebowanie na poszczególne witaminy w zależności od płci, wieku, stanów patologicznych – według obowiązujących norm.
  4. Rola witamin.
  5. Interakcje witamin z lekami, żywnością i suplementami diety.

 

  1. Żywność pochodzenia roślinnego i zwierzęcego źródłem witamin z grupy B (B1, B2, niacyna, kwas pantotenowy, B6, biotyna, kwas foliowy, B12) (2h)
  1. Produkty żywnościowe będące źródłem witamin.
  2. Trwałość witamin podczas przechowywania i obróbki technologicznej produktów spożywczych.
  3. Zapotrzebowanie na poszczególne witaminy w zależności od płci, wieku, stanów patologicznych – według obowiązujących norm.
  4. Rola witamin.
  5. Interakcje witamin z lekami, żywnością i suplementami diety.

 

  1. Żywieniowe źródła makroelementów (Ca, P, Mg, Na, K) (2h)
  1. Produkty żywnościowe bogate w poszczególne składniki mineralne.
  2. Trwałość składników mineralnych podczas przechowywania i obróbki technologicznej produktów spożywczych.
  3. Zapotrzebowanie na poszczególne składniki mineralne w zależności od płci, wieku, stanów patologicznych – według obowiązujących norm.
  4. Rola składników mineralnych.
  5. Interakcje składników mineralnych z lekami, żywnością i suplementami diety.

 

  1. Żywieniowe źródła mikroelementów (Fe, Zn, Cu, Se, J, F, Cr, Mn, Co, Mo, B) (2h)
  1. Produkty żywnościowe bogate w poszczególne składniki mineralne.
  2. Trwałość składników mineralnych podczas przechowywania i obróbki technologicznej produktów spożywczych.
  3. Zapotrzebowanie na poszczególne składniki mineralne w zależności od płci, wieku, stanów patologicznych – według obowiązujących norm.
  4. Rola składników mineralnych.
  5. Interakcje składników mineralnych z lekami, żywnością i suplementami diety.

 

  1. Naturalne antyoksydanty występujące w żywności pochodzenia roślinnego (2h)
  1. Czynniki wpływające na zawartość antyoksydantów w surowcach roślinnych.
  2. Występowanie i charakterystyka związków polifenolowych (kwasy fenolowe, flawonoidy, lignany, stilbeny) w roślinach oraz metody ich oznaczania.
  3. Źródła i charakterystyka pozostałych roślinnych związków antyoksydacyjnych: betalainy, karotenoidy, tokochromanole, witamina C.
  4. Żywność jako źródło antyoksydantów.
  5. Wpływ obróbki technologicznej na zawartość antyoksydantów w żywności.

 

  1. Bezpieczeństwo żywności i żywienia (2h)
  1. Związki nieodżywcze występujące w żywności w sposób naturalny (m.in. solanina, amygdalina, kwas erukowy, tiocyjaniny).
  2. Zanieczyszczenia warzyw, owoców i zbóż (pozostałości nawozów mineralnych, pestycydy, azotany, metale ciężkie itp.) oraz mięsa (dioksyny, leki weterynaryjne itp.).
  3. Mikrobiologiczne zanieczyszczenia żywności - mykotoksyny.
  4. Substancje migrujące z opakowań.
  5. Związki powstające w żywności podczas obróbki termicznej (akrylamid, heterocykliczne aminy aromatyczne, wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne).

 

  1. Podstawy dietetyki w profilaktyce chorób dietozależnych (2h)
  1. Charakterystyka podstawowych diet: dieta podstawowa, niskotłuszczowa, niskoenergetyczna, wysokobiałkowa, niskobiałkowa, wysokobłonnikowa, niskobłonnikowa, modyfikowana składnikami mineralnymi.
  2. Żywieniowe uwarunkowania rozwoju chorób dietozależnych (rola białka, węglowodanów, tłuszczu, błonnika, witamin antyoksydacyjnych w prewencji chorób dietozależnych) – publikacje
  3. Żywienie w wybranych chorobach dietozależnych (serca i naczyń, nadciśnieniu tętniczym, cukrzycy, otyłości, przewodu pokarmowego, osteoporozie).

 

  1. Diety niefizjologiczne (1h)
  1. Dieta Andersona
  2. Dieta Atkinsa
  3. Dieta Budwig
  4. Dieta Cambridge
  5. Dieta Diamondów
  6. Dieta Dukana
  7. Dieta Haya
  8. Dieta Montignac
  9. Dieta ketogeniczna
  10. Dieta Makrobiotyczna
  11. Dieta grup krwi
  12. Dieta dr Dąbrowskiej
  13. Dieta 3D Chili
  14. Dieta Kopenhaska
  15. Dieta Paleo