Bromatologia - zagadnienia na ćwiczenia

Zagadnienia - ćwiczenia

BROMATOLOGIA

ZAGADNIENIA

Farmacja III rok

Rok akademicki 2023/2024

 

ĆWICZENIA

sala 3.18 KAMPUS A

 1. Ćwiczenia organizacyjne. Bromatologia w opiece farmaceutycznej. Aktualne, obowiązujące normy zapotrzebowania na podstawowe składniki odżywcze i energię (4h)

 

2. Soki jako źródło substancji bioaktywnych (6h)

 Część doświadczalna

  • Oznaczanie stężenia flawonoidów; przygotowanie krzywych wzorcowych
  • Oznaczanie stężenia polifenoli z wykorzystaniem odczynnika Folin-Ciocalteau; przygotowanie krzywych wzorcowych
  • Oznaczanie potencjału antyoksydacyjnego metodą ABTS
  • Oznaczanie parametrów barwy w przestrzeni barw CIElab

 Część teoretyczna

  • Składniki odżywcze owoców, warzyw i ich przetworów
  • Podział antyoksydantów roślinnych
  • Najważniejsze źródła żywieniowe antyoksydantów pochodzenia roślinnego

 

3. Podstawy racjonalnego żywienia. Wybrane metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia. Zalecenia żywieniowe dla pacjentów w różnych stanach chorobowych (6h)

  • Obliczanie BMI
  • Obliczanie wskaźnika WHR
  • Obliczanie podstawowej i całkowitej przemiany materii
  • Ocena zawartości [g] składników odżywczych w całodziennym jadłospisie
  • Obliczanie kaloryczności jadłospisu
  • Obliczanie ilości energii [%] z białek, tłuszczów i węglowodanów w całodziennym jadłospisie
  • Ocena rozkładu energii na poszczególne posiłki
  • Piramida zdrowego żywienia
  • Zaburzenia odżywiania

 

4. Skład leczniczych wód mineralnych (6h)

 Część doświadczalna

  • Oznaczanie jonów wapnia i magnezu w wodach leczniczych
  • Oznaczanie jonów żelaza (II) w wodach leczniczych, przygotowanie krzywych wzorcowych
  • Oznaczanie zawartości jonu chlorkowego Cl-
  • Oznaczanie zawartości jonu wodorowęglanowego HCO3-

Część teoretyczna

  • Podział wód mineralnych.
  • Zastosowanie wód mineralnych w lecznictwie
  • Rola i źródła wody w organizmie
  • Skutki niedoboru i nadmiaru wody

 

5. Miody źródłem węglowodanów łatwo przyswajalnych i innych składników odżywczych (6h)

 Część doświadczalna

  • Oznaczanie zawartości cukrów redukujących metodą Lane-Eynona
  • Oznaczanie zawartości sacharozy
  • Wykrywanie obecności miodu sztucznego - hydroksymetylofurfural
  • Wykrywanie zafałszowań miodów dekstrynami skrobiowymi

 Część teoretyczna

  • Rodzaje miodów
  • Wartość odżywcza miodów
  • Zawartość cukrów redukujących i sacharozy w miodach naturalnych i sztucznych
  • Identyfikacja rodzaju miodu
  • Podział węglowodanów
  • Błonnik:
    • Rozpuszczalny w wodzie
    • Nierozpuszczalny w wodzie
  • Rola błonnika

 

6. Produkty specjalnego przeznaczenia żywieniowego – mleko w proszku dla dzieci i niemowląt (6h)

 Część doświadczalna

  • Przygotowanie mleka regenerowanego
  • Oznaczanie kwasowości mleka regenerowanego
  • Oznaczanie zawartości białka metodą Kjeldahla
  • Oznaczanie zawartości tłuszczu metodą Gerbera
  • Oznaczanie zawartości cukru mlekowego metodą refraktometryczną
  • Próba na peroksydazę
  • Wykrywanie sody
  • Określanie świeżości mleka – próba alkoholowa

 Część teoretyczna

  • Składniki odżywcze mleka i mleka w proszku
  • Typy mleka uwzględniające stosunek sumy albumin i globulin do kazeiny; przykłady
  • Mleko modyfikowane w proszku dla dzieci
  • Przetwory z mleka fermentowanego i niefermentowanego; śmietana i śmietanka
  • Rodzaje i zastosowanie skrzepów

 

7. Interakcje leków ze składnikami żywności, suplementami diety i alkoholem (6h)

  • Wpływ żywności i jej składników na wchłanianie i dostępność biologiczną leków
  • Wpływ żywności i jej składników na transport leków w organizmie
  • Wpływ żywności i jej składników na metabolizm leków
  • Wpływ żywności i jej składników na wydalanie leków
  • Wpływ leków na trawienie, wchłanianie i metabolizm składników pożywienia
  • Interakcje leków z substancjami biologicznie czynnymi występującymi w żywności
  • Interakcje leków z substancjami obcymi występującymi w żywności
  • Mechanizmy i skutki interakcji leków ze składnikami żywności na podstawie dostępnych informacji z piśmiennictwa
  • Zalecenia zapobiegające występowaniu niekorzystnych interakcji lek-pożywienie