BROMATOLOGIA
ZAGADNIENIA
Farmacja III rok
Rok akademicki 2023/2024
ĆWICZENIA
sala 3.18 KAMPUS A
1. Ćwiczenia organizacyjne. Bromatologia w opiece farmaceutycznej. Aktualne, obowiązujące normy zapotrzebowania na podstawowe składniki odżywcze i energię (4h)
2. Soki jako źródło substancji bioaktywnych (6h)
Część doświadczalna
- Oznaczanie stężenia flawonoidów; przygotowanie krzywych wzorcowych
- Oznaczanie stężenia polifenoli z wykorzystaniem odczynnika Folin-Ciocalteau; przygotowanie krzywych wzorcowych
- Oznaczanie potencjału antyoksydacyjnego metodą ABTS
- Oznaczanie parametrów barwy w przestrzeni barw CIElab
Część teoretyczna
- Składniki odżywcze owoców, warzyw i ich przetworów
- Podział antyoksydantów roślinnych
- Najważniejsze źródła żywieniowe antyoksydantów pochodzenia roślinnego
3. Podstawy racjonalnego żywienia. Wybrane metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia. Zalecenia żywieniowe dla pacjentów w różnych stanach chorobowych (6h)
- Obliczanie BMI
- Obliczanie wskaźnika WHR
- Obliczanie podstawowej i całkowitej przemiany materii
- Ocena zawartości [g] składników odżywczych w całodziennym jadłospisie
- Obliczanie kaloryczności jadłospisu
- Obliczanie ilości energii [%] z białek, tłuszczów i węglowodanów w całodziennym jadłospisie
- Ocena rozkładu energii na poszczególne posiłki
- Piramida zdrowego żywienia
- Zaburzenia odżywiania
4. Skład leczniczych wód mineralnych (6h)
Część doświadczalna
- Oznaczanie jonów wapnia i magnezu w wodach leczniczych
- Oznaczanie jonów żelaza (II) w wodach leczniczych, przygotowanie krzywych wzorcowych
- Oznaczanie zawartości jonu chlorkowego Cl-
- Oznaczanie zawartości jonu wodorowęglanowego HCO3-
Część teoretyczna
- Podział wód mineralnych.
- Zastosowanie wód mineralnych w lecznictwie
- Rola i źródła wody w organizmie
- Skutki niedoboru i nadmiaru wody
5. Miody źródłem węglowodanów łatwo przyswajalnych i innych składników odżywczych (6h)
Część doświadczalna
- Oznaczanie zawartości cukrów redukujących metodą Lane-Eynona
- Oznaczanie zawartości sacharozy
- Wykrywanie obecności miodu sztucznego - hydroksymetylofurfural
- Wykrywanie zafałszowań miodów dekstrynami skrobiowymi
Część teoretyczna
- Rodzaje miodów
- Wartość odżywcza miodów
- Zawartość cukrów redukujących i sacharozy w miodach naturalnych i sztucznych
- Identyfikacja rodzaju miodu
- Podział węglowodanów
- Błonnik:
- Rozpuszczalny w wodzie
- Nierozpuszczalny w wodzie
- Rola błonnika
6. Produkty specjalnego przeznaczenia żywieniowego – mleko w proszku dla dzieci i niemowląt (6h)
Część doświadczalna
- Przygotowanie mleka regenerowanego
- Oznaczanie kwasowości mleka regenerowanego
- Oznaczanie zawartości białka metodą Kjeldahla
- Oznaczanie zawartości tłuszczu metodą Gerbera
- Oznaczanie zawartości cukru mlekowego metodą refraktometryczną
- Próba na peroksydazę
- Wykrywanie sody
- Określanie świeżości mleka – próba alkoholowa
Część teoretyczna
- Składniki odżywcze mleka i mleka w proszku
- Typy mleka uwzględniające stosunek sumy albumin i globulin do kazeiny; przykłady
- Mleko modyfikowane w proszku dla dzieci
- Przetwory z mleka fermentowanego i niefermentowanego; śmietana i śmietanka
- Rodzaje i zastosowanie skrzepów
7. Interakcje leków ze składnikami żywności, suplementami diety i alkoholem (6h)
- Wpływ żywności i jej składników na wchłanianie i dostępność biologiczną leków
- Wpływ żywności i jej składników na transport leków w organizmie
- Wpływ żywności i jej składników na metabolizm leków
- Wpływ żywności i jej składników na wydalanie leków
- Wpływ leków na trawienie, wchłanianie i metabolizm składników pożywienia
- Interakcje leków z substancjami biologicznie czynnymi występującymi w żywności
- Interakcje leków z substancjami obcymi występującymi w żywności
- Mechanizmy i skutki interakcji leków ze składnikami żywności na podstawie dostępnych informacji z piśmiennictwa
- Zalecenia zapobiegające występowaniu niekorzystnych interakcji lek-pożywienie